3/2006

Syksyn satoa Hämeenkylän uurnalehdossa, kuva Leena

Koko perheen asukastapahtuma Rajatorpan koululla

30.9 lauantaina klo 11-14.00, ks sivu 6.

Tervetuloa!

 

Muistoja Friherrsistä

Tapasin Eeva-Liisa Ala-Seppälän yhteisen ystävämme 98-vuotiaan Kalle Jalosen luona Kulosaaressa ja keskustelimme Vapaalasta, jonka hän tuntee vain Friherrsin nimellä.  Eeva ei ole kylämme asukas, mutta hänellä on paljon lämpimiä muistoja vanhasta Friherrsistä. Käytyään koulunsa loppuun hän muutti maalta Helsinkiin Anni-tätinsä luokse vuonna 1965.  Anni-täti oli torikauppias, joka samalla hoiti viikonloppuisin sisarensa lesken taksiautoilija Feodor Dimitrejeffin taloutta. Dimitrejeffillä oli talo Friherrsissä Pitkätien varrella.  Paikan osoite oli Pitkätie 25. Nykyisin se on Terätie 19.

Viikonlopun ohjelma oli aina samanlainen.  Lauantaina torin sulkemisen aikaan setä takseineen odotti heitä torin siinä päässä, mistä Suomenlinnan lautta lähtee.  Sitten käytiin kauppahallissa ostamassa mustaleimaista juustoa ja kanaa, josta tehtiin viillokkia.  Leivät ja pullat ostettiin Ekbergiltä ja sitten ajettiin Friherrsiin, mikä Eevan mielestä oli tuolloin ihana kylä, jossa paljon nättejä, hyvin hoidettuja tontteja ja taloja sekä runsaasti puita.  Erityisesti hän ihasteli aina sedän pihalla ollutta suurta kuusta.  Sedän puutarhassakin oli useita omenapuita, mitkä tuottivat maukasta satoa.

Kun oli saavuttu Friherrsiin, aloitettiin tarmokas siivoaminen.  Matot kannettiin ulos ja tampattiin.  Talo siivottiin viimeistäkin nurkkaa myöten.  Sitten laitettiin ruokaa.  Ruoanlaitossa käytettiin paljon piparjuurta ja valkosipulia, josta setä erityisesti piti. Vihanneksia säilytettiin kellarissa, jonne kuljettiin pienen oven kautta.  Eevan tehtävänä oli hakea tarvikkeet ja siksi kellari ja sen pieni ovi tulivat hyvin tutuksi.

Sunnuntaina oli aikainen herätys.  Mutta usein Feodor-setä ehti kyselemään aamukahvia ennen kuin se oli ehtinyt valmistua.  Aamukahvin jälkeen pestiin pyykkiä.  Erikoista oli se, että pyykkinaruja piti heilutella, mikäli pestyt vaatteet eivät muuten meinanneet kuivua.  Tämä tehtiin siksi, koska niitä tarvittiin maanantaiksi puhtaana torille.  Sunnuntaina käytiin aina ennen lounasta Ruskeasannalla Feodorin vaimon Hilja-tädin haudalla.  Sinne mentiin tietenkin sedän upealla Dodge-merkkisellä taksilla, mikä niiaili kuoppaisella tiellä mukavasti. Ritva Mäkeläisen juttu Kyläkuulumisissa toi ihanalla tavalla Eevan mieleen sedän talon ja sen pihapiirin sekä naapurit, joista hänkin muistaa erityisesti Kanervan papan ja Kanervan Irman, jota hän suuresti ihaili.  Irmahan oli Eevaa vähän vanhempi ja jo silloin aikuinen nainen. 

Neljä vuotta Eeva vietti viikonloput Friherrsissä, kunnes meni naimisiin.  Monet asiat kylässä tulivat tutuksi tuona aikana.  Antikaisen kioskilla Valtatien ja Pitkätien kulmassa tuli tietenkin pistäydyttyä.  Ja jos Helsinkiin mentiin linja-autolla, silloin käytettiin Kivitien pysäkkiä. 

Vaikka Feodor-setä oli välillä äksy, suhtautui hän yleensä lapsiin myönteisesti ja varsinkin tyttöihin.  Sen Eeva koki uudelleen käydessään miehensä ja pienen tyttärensä kanssa Friherrsissä.  ” Tyttö tuli taloon” sanoi setä.  Kenties se johtui siitä, että hänen oma suuresti rakastamansa pikkusisko oli kadonnut muun perheen mukana Venäjän vallankumouksen pyörteissä.

Pertti Louhula

Rajatorpan koulu kahdessa opetuspisteessä

Kuntatalouden heikko tilanne on käynnistänyt kouluverkkokeskustelun kaikkialla Suomessa. Kyläkoulujen lakkauttamisista on noussut kansanliikkeitä ja kiivaita poliittisia kannanottoja ympäri Suomen. Nähtiinpä viime syksynä eduskuntatalon edessä jopa mielenosoitus kyläkoulujen puolesta.

Myös kotikaupunkimme Vantaan taloustilanne on ollut heikko viime vuosina. Syitä tilanteeseen on varmasti monia, mutta erittäin suuri vaikutus on ollut valtion verontasausjärjestelmän epäoikeudenmukaisuus Vantaata kohtaan. Koulutoimen menojen ankara tasapainottaminen edellä kuvatussa talouskehityksessä on alkanut näkyä monella tavalla. Kouluverkkoa ja koulutilojen määrää on alettu tarkastella kriittisesti koko kaupungissa. Vantaalla ei puhuta kyläkoulusta, vaan lähikoulusta, johon osoitetaan lapselle opiskelupaikka. Koulutilojen käytön optimointi on jo aiheuttanut muutamien koulujen lakkauttamisen tai yhdistämisen. Länsi-Vantaallahan tämä on merkinnyt Myyrmäen yläkoulun liittämisen Hämeenkylän yläkouluun, Hämeenkylän lukion lakkauttamisen sekä Rajatorpan ja Variston koulujen yhdistämisen samaksi kouluksi siten, että Variston koulurakennus säilyy toiminnassa. Koulumme nimi on edelleen Rajatorpan koulu, jolla on kaksi opetuspistettä: Rajatorppa ja Varisto.

Variston opetuspisteessä toimii 3 opetusryhmää ja Rajatorpassa 12. Koulujemme johtokunnat on yhdistetty. Oppilaaksiottoalue ei ole enää se perinteinen oman koulun "koulupiiri", vaan laaja alue. Koko Länsi-Vantaa aina Ylästöön saakka kuuluu samaan ns. Läntiseen oppilaaksiottoalueeseen. Meidänkin toiminta-alueella lähikoulu voi olla tuleville ekaluokkalaisille Rajatorppa-Varisto, Pähkinärinne tai joku muu alakoulu. Yläkouluun siirtyvien kuudesluokkalaisten lähikoulu on Hämeenkylä tai Kilteri.

Myyrmäen yläkoulun toiminnan loppuessa siellä ollut musiikkiluokkatoiminta jatkuu Hämeenkylässä. Tästä johtuen painotettua musiikinopetusta 3. vuosiluokalta alkaen voidaan opetuslautakunnan päätöksen mukaan tarjota myös Rajatorpan koulussa, josta oppilaat sitten luontevasti jatkavat musiikinopiskelua Hämeenkylän yläkoulussa. Valitettavasti luokalle ei tullut viime keväänä hakijoita niin paljon, että toiminta olisi lähtenyt käyntiin jo alkaneena lukuvuonna. Ensi keväänä yritämme hakea oppilaita musiikkiluokalle jälleen.

Rajatorpan ja Variston koulujen toimintojen käytännön yhdistämien on tämän lukuvuoden keskeisiä tehtäviä. Henkilökunta ja johtokunta tekevät parhaansa, jotta nyt alkanut yhdistetty toiminta lähtisi kitkattomasti alkuun.

Arto Hämäläinen, rehtori

Ympäristön roskaaminen

Vantaan kaupungin ympäristökeskus lähestyi Ruuvitien Ruuvikujan asukkaita kirjeellä, missä käsiteltiin 8.6.2006 tehtyä ilmoitusta, koskien Ruuvikujan päässä olevan alueen roskaantumista. Tarkastuksen yhteydessä löytyi risujen ja lehtien läjitysalue Vantaan kaupungin omistamassa puistossa. Tähän ajattelemattomuuteen osalliset varmaankin löytyvät ihan omista joukoistamme.

Vantaan kaupungin ympäristökeskus on julkaissut tiedotteen, mikä ”meille kaikille opiksi ja ojennukseksi” julkaistaan sellaisenaan tässä alla:

YMPÄRISTÖN ROSKAAMINEN ON KIELLETTY!

Risujen ja muun puutarhajätteen kasaaminen yleisille alueille kuten puistoihin ja metsiin on roskaamista, joka jätelaissa ja 1.9.2005 voimaantulleissa pääkaupunkiseudun jätehuoltomääräyksissä on kielletty. Roskaaja on vastuussa sotkemansa alueen puhdistamisesta. Annetun puhdistamismääräyksen laiminlyönti voi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen ja/tai työn teettämiseen roskaajan kustannuksella.

Yleiset alueet, puistot ja metsät, eivät ole puutarhajätteen läjitysalueita. Suuri määrä epämääräisesti läjitettyä puutarhajätettä ei maadu viheralueilla tarpeeksi nopeasti. Jätekasat rumentavat alueita ja alentavat siten niiden virkistysarvoa.

Puutarhajäte esim. puistometsäluonnossa rehevöittää metsän kasvillisuuspohjaa.

PUUTARHAJÄTTEMEN OMATOIMINEN KÄSITTELY

Puutarhajätteet kannattaa käsitellä ja hyödyntää omalla pihalla, jos se suinkin on mahdollista. Puutarhajätteistä saa kompostoimalla multaa ja risuista hakettamalla kompostissa seosaineena toi pensaiden juurella katteena hyödynnettävää haketta. Vuokrahakettimia voi kysyä mm. paikalliselta omakotiyhdistykseltä toi konevuokraamoista. Hakettimen voi myös hankkia naapurin kanssa yhteiseksi. Puiden lehdet voi ajaa syksyllä (toi keväällä) ruohonleikkurilla silpuksi, jolloin niistä saa lisäravinteita nurmikolle ja muille istutuksille.

Kompostointiohjeita saa ympäristökeskuksesta puh. 8392 3031 toi YTV:n asiakaspalvelusta puh. 1561611.

Tiedotteeseen liittyvät tiedustelut Päivi Jäntti -Hosa puh. 8392 8025 & Sanna Ukkola puh. 8392 3030.          6/2006/

Kalevi Karling

Koko perheen asukastapahtuma Rajatorpan koululla

Rajatorpan koululla on luvassa harvinaista ja hauskaa viikonloppuohjemaa koko perheelle 30.9  lauantaina klo 11-14.00. Omakotiyhdistyksen järjestämä tapahtumapäivä pitää sisällään laadukasta ohjelmaa lapsille ja aikuisille unohtamatta ilmaista kirpputoria, jonne kaikki halukkaat pääsevät kaupittelemaan kierrätyskelpoisia tavaroitaan.

Tilaisuuden avaa Vapaalalaiset sellonsoittajat Sellofanit. Seuraavaksi lapset pääsevät eläytymään teatterileikkiin, jonka Laurean ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat luoneet kurssityönään. Lapsille on varattu esityksessä osallistuvan yleisön rooli. Paloautoon voi tutustua koko tapahtumapäivän ajan ja luvassa on myös suihkutusdemonstraatio.  Maria Saarivuo-Sirén jatkaa lasten laululeikkituokiolla pienten lasten viihdytystä. Pihanhoidon aakkosia pääsee opettelemaan Taimimaan puutarhurin opastuksella ja syksyn lehti- ja puutarhajätteen lajitteluun tuo vinkkejä YTV:n jäteneuvoja Hanna-Liisa Järvinen.

Vapaalasta löytyy vielä erikoisia yrittäjiä, joista kiinnostavin lienee lentokonekauppias Insinööritoimisto Ahti Pänttäjä Oy. Lentokoneyrittäjä kertoo kaikille halukkaille projektista, joka on parhaillaan lähtemässä käyntiin koskien yhtiön uutta toimialaa ja lentokonekauppaa. Tapahtumapäivän ajan on esillä myös Vapaalaa koskevia kaavoja ja tulevaisuuden rakentamissuunnitelmia. Näistä kaikista aluettamme koskevista mielenkiintoisista asioista innostuneena voit vielä antaa palautetta omakotiyhdistykselle toiminnan kehittämiseksi ja asukkaiden tarpeista kertoaksesi. 

Löydettyäsi lopuksi kaiken mitä et ole koskaan tiennyt tarvitsevasi kirpputorilta, voit nauttia buffetissa makoisat kahvit ja pullat. Jos puolestasi tiedät kaappiesi kätköistä löytyvän yhtä jos toista myyntiin sopivaa, toimi kiireen vilkkaa ja varaa oma myyntipaikkasi yhdistyksen sihteeriltä (Maija Saarinen p.040-7085653). Myyntipaikka on maksuton, mutta myyjällä on oltava oma pöytä tai muu tarkoitukseen sopiva teline.

VAPAALA-PÄIVÄN OHJELMA

11.00 Tilaisuuden avaus, sellofanit.

11.20 Laurean opiskelijat aloittavat teatterileikin, jossa lapset pääsevät mukaan esityksen kulkuun.

11.50 Palokunta esittäytyy.

12.10 Maria Saarivuo-Sirén pitää lapsille laululeikkihetken

12.30 Taimimaan puutarhurin vinkit syksyn pihatöihin.

13.00 YTV:n tietoisku. Ytv:n jäteneuvoja Hanna-Liisa Järvinen tulee antamaan erityistietoiskun lajittelusta, kierrätyksestä, kompostoinnista ja niihin liittyvistä paikoista, periaatteista ja maksuista.

Maija Saarinen

         

Sellofanit                                                            Palokunta

                            

Taimimaan puutarhurin vinkit                               YTV:n tietoisku

                               

Leikkejä ja laulua lapsille                                    Puhvetti

 

 

Vapaalan Omakotiyhdistys ry. (http://www.kolumbus.fi/vapaalan.oky) Vantaan Omakotiyhdistysten Keskusjärjestön ja Suomen Omakotiliitonjäsen

HALLITUS 2006

Puheenjoht.

Rauno Leppänen 8543484

Sihteeri

Maija Saarinen 040-7085653

Varat/Jäsenet

Liisa Rajamäki 8544 367

Lehti/kotisivu

Kalevi Karling 0500 455755

Varapuheenjoht./Lehti

Pertti Louhula 8555483

Jäsen

Eija Grönfors 8555288

Jäsen

Riitta Salminen 050-5636271

Jäsen

Jukka Hirvikallio 0400-704631

Jäsen

Markku Saarinen 050-3410781

Jäsen

Eija Grönfors 8555288

Jäsen

Jari Mäkinen 040-5119074

Jäsen

Eija Grönfors 8555288

 

Jäseneksi liittyminen: Maksa yhdistyksen jäsenmaksu 15 euroa Suomen Omakotiliiton tilille 10 1130–211465. Ilmoita myös nimesi ja osoitteesi sekä omakotiyhdistyksen nimi.

Tiedotettamme ovat taloudellisesti tukeneet ja vapaalalaisia palvelevat:

FYSIOTERAPIA KOLEHMAINEN KY. Vapaalantie 2 A 14,
puh. 855 5482

HAMMASLÄÄKÄRIT KATI NYLUND JA TIMO KAITEMO.
Nuijakuja 6 A. Ajanvaraus puh. 853 4334. Runsaasti ilta-aikoja.

PARTURI ADAM. Nuijatie 12, puh. 855 5767

YKKÖS-URHEILU OY. Rajatorppa, Vapaalantie 2, puh. 855 5872.

ARKKITEHTIAPUA LÄHELTÄ!

Arkkitehtuuritoimisto Kirsti ja Markku Klami

Kirveskuja 11, puh. 8544 944.

KOKO PERHEEN KOTIKAMPAAMO Vapaalassa. Joustavat aukioloajat, edulliset hinnat. Maarit Tolonen, Naulatie 10B, 01650 Vantaa,
puh. 050 5325 880

HÄMEENKYLÄN SEURAKUNNAN jumalanpalvelus sunnuntaisin kirkossa Auratie 3 klo 10. Seurakunnan toiminnasta viikoittain Vantaan Lauri -lehdessä.

Hei!!!! Vapaalan viiri, anna vaikka joululahjaksi!

 

KYLÄLÄINEN, KÄYTÄ OMIA LÄHIPALVELUJA!

Kyläkuulumisten ilmoitushinnat:

Koko sivu 17 x 11,5 cm, 100 €. Puoli sivua 8 x 11,5 cm, 70 €.

Kolmannes sivua 5 x 11,5 cm, 40 €. Rivi-ilmoitus, korkeintaan kolme riviä 20 €

Koonnut: Kalevi Karling       ISSN 0786-454X