1/2006

Yhdistyksen kirkkopyhä 19.3.2006 klo 10.00.
Vuosikokous ja sen yhteydessä esitys aiheesta "Asuntojenkuntotarkastukset" koululla 29.3.2006 klo 18.30
Omakotiyhdistys yhteisellä asialla joka päivä!

Asuntojen kuntotarkastus on nyt kuuma aihe

Esitys vuosikokouksen yhteydessä koululla 29.3.2006 klo 18.30

Diplomi-insinööri Ensio Laaksonen joka toimii rakennusfysiikan konsulttina ja Suomen Omakotiliiton rakennusneuvojana on lupautunut kertomaan meille millaiset vaarat saattavat uhata kiinteistöjemme kuntoa. Ensio Laaksonen on arvostettu alansa asiantuntija, joka osaa kertoa rakennusten terveyttä edistävistä ja vahingoittavista asioista käytännönläheisesti ja innostavasti. Laaksonen asuu Vantaalla, Nikinmäessä omakotitalossa ja tuntee asiat niin teoriassa kuin käytännössäkin.

Tule kuuntelemaan, missä vaara voi vaania kenen tahansa asunnossa ja mitä se voi merkitä. Vaaran havaitseminen ja torjuminen sekä oikeisiin korjaustoimenpiteisiin ryhtyminen on tämän esityksen kuultuasi huomattavasti helpompaa.

Suurin kuntoriski liittyy rakenteiden kostumiseen. Ensio Laaksonen kertoo; "Siihen aikaan, kun ämpäreillä hoidettiin vesi sisään ja ulos, ei juuri nykyisenkaltaisia kosteusongelmia tunnettu. Entä tänään? Vesijohdot ja viemäröinti löytyvät kaikista asunnoista. Putkistot, joissa osassa on suuri paine, voivat olla kymmeniä metrejä pitkiä. Pienessäkään omakotitalossa tuskin päästään alle 20 metrin. Yli 40 vuotta vanha vesijohtoverkosto alkaa aina olla riski.

Jos yhtä aikaa talosi jollain pinnalla tai rakenteen sisällä on lämpöä, happea, orgaanista ainetta ja kosteutta, syntyy hometta. Millä voit muuttaa tilannetta? Vain kosteuden poistamisella. Ei ole vaihtoehtoja: "kosteutta saa olla nolla."

Eija Grönfors

Yhdistyksen vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokous pidetään maaliskuun 29 päivänä 2006 Rajatorpan koulun tiloissa alkaen klo 18.30. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Vuosikokouksen yhteydessä kuullaan diplomi-insinööri Ensio Laaksosen esitys aiheesta asuntojen kuntotarkastus.

Asialista:
1 Kokouksen avaustoimet
2 Kokouksen toimihenkilöiden valinta pj, siht, pöytäk. tark. (2 kpl), äänten laskijat (2 kpl)
3 Laillisuus ja päätösvaltaisuus
4 Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5 Vuoden 2005 toiminnan käsittely
- toimintakertomus, tilit, tase, tilintarkastajien lausunto
6 Vastuuvapauden myöntäminen edelliselle hallitukselle
7 Vuoden 2006 toiminnan käsittely
- toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio
- liittymis- ja jäsenmaksu vuodeksi 2007
8 Hallituksen valinta
- puheenjohtaja
- jäsenet erovuoroisten*) tilalle
9 Tilintarkastajien valinta (2 + 2 )
10 Toimihenkilöiden palkkiot
11 Muut esille tulevat asiat

Hallitukseen jäävät: Eija Grönfors, Liisa Rajamäki, Riitta Salminen, Pepe Riukula, Kalevi Karling, Jukka Hirvikallio

Erovuorossa:
*) Jari Mäkinen, Arto Hämäläinen, Pertti Louhula, Marko Kivelä

Rauno Leppänen

Vapaalan kirkkopyhä

Perinteinen Vapaalan kirkkopyhä järjestetään tänä vuonna 19.3. Jumalanpalveluksessa on saarnaajana Asta Veteli ja liturgina Sami Lahtinen. Omakotiyhdistys tarjoaa kirkkokahvit entiseen tapaan, mutta seurakuntasalin remontin vuoksi ulkoiset puitteet ovat tavanomaista ahtaammat. Toivottavasti poikkeukselliset olosuhteet kuitenkin kirvoittavat vilkasta keskustelua myös toisilleen tuntemattomien kirkkovieraiden kesken.

Tervetuloa kirkkopyhään!

Liisa Rajamäki

Meidän perhe Vapaalassa

Höylätie 31, nykyinen Terätie 19 on ollut kotimme kesästä 1978 alkaen. Löysimme monien etsintöjen jälkeen paikan, jossa toivoimme viihtyvämme loppuikämme. Yhtenä kevätpäivän aurinkoisena aamuna mieheni toi minut katsomaan tonttia ja taloa. Seisoimme kotvan portilla todeten, että tässä se nyt on. Otimme yhteyttä myyjään ja pääsimme katsomaan paikkaa ja taloa. Keskellä tonttia talon edessä kasvoi iso pihakuusi, tuli mieleen sananlasku: Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto. Tontilla oli myös isoja kolmirunkoisia koivuja elävöittämässä pihaa. Puutarhaakin on sopivasti, ja rakennus remontoitavassa kunnossa. Talossa oli kaksi huonetta, keittiö ja eteistila saniteettitiloineen, mutta erityisesti minua ihastutti se, että talossa oli tilava olohuone. Yläkertaan sai lisätilaa. Yleensähän vanhoissa rakennuksissa oli neljä samankokoista huonetta.

Kauppa tuli tehtyä 2.6.1978 ja ensimmäinen homma oli perunoitten istuttaminen omenapuitten juurelle. Remontti aloitettiin kesän aikana ja poikamme Vesan 5 vuotispäivä vietettiin Kaisalassa syyskuun ensimmäisenä päivänä. Remontti tehtiin perusteellisesti pohjaa myöten tukirakenteita ja eristeitä lisäten. Talossa oli valmiinajo vesiliittymä ja sähkölämmitys, lisäksi pystyuunit lisälämpöä antamaan. Talo oli rakennettu 40-luvulla ja sen oli rakentanut silloinen omistaja emigranttina Suomeen tullut valtavan iso mies, ammatiltaan taksikuski, joten tontilla oli myös autotalli.

Omistaja oli naapureitten kertoman mukaan melko temperamenttinen mies, joka oli usein sanaharkassa naapureitten kanssa. Perintönä tontti oli siirtynyt hänen vaimonsa sisarelle, jonka kanssa kaupan teimme. Erikoisuutena tontilla on korkea kiviaita, joka löytyneen kirjanpidon mukaan on teetetty tuntityönä tontilla olleista kivistä.

Höylätietä korjattaessa olisivat kuuleman mukaan halunneet käyttää kiviaidan kivet tienpohjaan, mutta onneksi isäntä ei ollut antanut. Aidalle pitäisi mielestäni hakea suojelua, jotta se säilyisi jälkipolvillekin nähtävyytenä. Tontilla on myös ulkorakennus, jossa oli sauna, puuliiteri ja karjasuoja. Ainakin kanoja siellä oli pidetty, koska orret olivat vielä jäljellä. Oli aika yleistä 40 luvulla vielä pitää sikoja ja kanoja omakotitaloissa. Näistä kertoili meille naapurimme Kanervan pappa, joka asui talossaan perheensä kanssa jo sota aikana. Kanakopin remontin aloitimme keväällä omenapuiden kukkiessa ja se valmistui omenien kypsyttyä. Remontissa orret saivat väistyä.

Naapureissamme oli paljon poikamme ikäisiä lapsia, joten leikkikavereita riitti kesät ja talvet. Ajoittain pihallamme leikki toistakymmentä iloista poikaa ja tyttöä. Tutustuimme vastapäisen talon kahteen mukavaan naisihmiseen, heillä oli tontillaan vanha miniauto, josta poikamme teki elämänsä ensimmäisen autokaupan ja mini siirrettiin markalla pihallemme, jossa se oli mieleisenä leikkipaikkana monen vuoden ajan. Puutarhan omenasadosta on tehty lukuisat litrat hilloja ja mansikat on saatu luomumarjoina omasta mansikkamaasta.

Aikaa on jo vierähtänyt vuosia ja täällä olemme edelleenkin. Naapurit ovat alkaneet vaihtua ja tontit ympärillämme pienentyä minimi kokoisiksi omakotitonteiksi, kuten on meidänkin tontin kohtalona tulevaisuudessa. Vapaalan Omakotiyhdistyksen jäseninä olemme olleet muutostamme asti.

Ritva Mäkeläinen

Kuvat 

Kuva 1 Talvinen kuva talostamme ennen ulkoremonttia
Kuva 2 Ulkorakennus remontin jälkeen syksyllä
Kuva 3 Ulkorakennus omenapuiden kukkiessa ja remontin alkaessa
Kuva 4 Kanervan pappa Kauko ja Vesa Mäkeläisen seurassa. Takana näkyy hänen rakentamansa satulinna pienoiskoossa

Mirjam Mustosta onnittelemassa

Sunnuntaina 22 päivänä tammikuuta 2006 lähti omakotiyhdistyksen hallituksen delegaatio onnittelemaan pitkäaikaista vapaalalaista yhdistyksen ja myös sen hallituksen jäsentä Mirjam "Mirkku" Mustosta, joka täytti kunnioitettavat 90 vuotta. Päivä oli aurinkoinen ja kylmä. Pakkasta oli yli 20 astetta. Kalevi keräsi joukkoa autoonsa ja kun Rauno, Riitta ja Pertti olivat mukana pysäytettiin Pähkinärinteen kukkakaupalle, josta oli tilattu kukkakimppu Mirjamille.

Kalevi sammutti auton ja siihen se sitten jäikin. Enin osa akun virrasta oli kadonnut jonnekin. Onneksi se ei kuitenkaan ollut kovin vakavaa, mutta riitti estämään matkan teon. Hälytimme Pirjo Louhulan apuun ja hetken odottelun jälkeen hän saapuikin. Samalla hän vastaväitteistään huolimatta joutui mukaan delegaatioon. Ajoimme ositteeseen, mikä meillä oli. Rajatiellä Vaaralassa ei kuitenkaan meinannut löytyä oikeata paikkaa. Monen kyselyn jälkeen löysimme palvelukoti Tarinan, mutta Mirkku ei ollut siellä. Soittelun tuloksena saatiin tietää, että laitoksella on toinenkin toimipiste ja etsimämme sankari on siellä.

Tämä paikka on Korsossa jonne ajoimme ja sieltä Mirjam löytyikin sukulaistensa ja ystäviensä keskeltä

Mirjam Mustonen on yksi kylämme ensimmäisistä asukkaista. Hän muutti tänne jo vuonna 1937 yhdessä ensimmäisen miehensä kanssa rakentamaan taloa tontille, jonka he olivat ostaneet edellisenä vuonna. Vaikeuksia riitti. Pahinta oli, kun hänen miehensä kaatui sodassa ja Mirjam jäi yksin pienen lapsen kanssa. Mutta vaikeudet ovat voitettavissa. Tuohon aikaan naapureidenkin apu oli vielä kunniassaan.

Toimeliaana ihmisenä Mirjam oli vuosikymmenien ajan monessa mukana kylässämme. Hän tunsi aikanaan lähes kaikki kyläläiset ja kyläläiset tunsivat hänet. Ensimmäisenä lehdenjakajana hän jakoi aamun lehdet 20 vuoden ajan. Sitä ennen Hesarikin tuli postilaatikkoon talon portille postin jakamana vasta päivällä. Jaettuaan aamuvarhaisella lehdet Mirjam siirtyi jakamaan postia. Tätä tehtävää hän hoiti 10 vuotta.

Lisäksi hän oli mukana vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa. Hän toimi pitkään omakotiyhdistyksen jäsensihteerinä. Hän on kerännyt nimiä listoihin hyvien asioiden puolesta. Monissa muissakin järjestöissä, kuten palokunnassa, pienviljelijä osastossa, urheiluseurassa sekä poliittisissakin järjestöissä, hän oli tavalla tai toisella mukana. Jotkut vanhemmat kyläläiset muistavat Mirkun jopa rotanmyrkyn jakajanakin.

Mirjam Mustonen asuu nyt 90-vuotiaana ja ikäisekseen varsin nuorekkaana ja hyväkuntoisena, mitä nyt muisti näistä uudemmista asioista vähän pätkii, Korsossa palvelukoti Tarinassa, jossa henkilökunta pitää hyvää huolta asukkaista ja jossa hänen lapsensa lapsineen ja lapsenlapsineen useasti vierailevat.

Toivotamme hänelle edelleenkin kaikkea hyvää. Kuva 

Kuvateksti: Riitta Slminen onnittelee 90-vuotiasta Mirja Mustosta ja Rauno Leppänen odottaa vuoroaan kukkakimpun kanssa

Pertti Louhula

Haluatko liittyä Omakotiyhdistyksen jäseneksi?

Hyvä kyläläinen!

Kädessäsi oleva lehtinen, Kyläkuulumisia, on Vapaalan Omakotiyhdistyksen tiedote, joka jaetaan Vapaalan ja Pellaksen alueella kaikkiin talouksiin. Lehden painosmäärä on huomattavasti suurempi kuin jäsenten määrä ja ilmaiseksi tuleva lehti voi herättää ajatuksen, että jäseneksi liittyminenkin on turhaa.

Vapaalan Omakotiyhdistys on 60-vuotisjuhliaan lähestyvä yhdistys, jonka toiminnan tarkoitus on säännöissä ilmaistu seuraavasti:

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsentensä yhdyssiteenä, valvoa paikalliseen pientaloasumiseen ja -omistamiseen liittyviä yleisiä ja paikallisia etuja, tavoittelematta kuitenkaan osallisilleen välitöntä taloudellista ansiota, tukea kiinteistönhoitoharrastusta Vapaalassa ja Pellaksessa sekä valvoa ns. kestävän kehityksen huomioon ottamista aluesuunnittelussa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia ja erilaisia vapaa-ajan tapahtumia, harjoittaa valistustoimintaa, tekee jäsentensä tärkeinä pitämissä, pientaloasumiseen liittyvissä asioissa aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja mm. kunnallisille, seudullisille ja valtion päätöksentekijöille ja osallistuu yhdyskuntasuunnitteluun toiminta-alueellaan ja sen lähiympäristössä.

Viime vuosina yhdistyksen toiminta on suuntautunut erityisesti säännöissä mainittuun yhdyskuntasuunnitteluun, lausuntojen antamiseen asuntorakentamiseen liittyvissä kaavamuutoksissa ja liikennesuunnittelussa. Tämän ohella yhdistys on järjestänyt retkiä ja erilaisia pientaloasumiseen liittyviä tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia.

Kyläkuulumisten avulla yhdistys haluaa sekä tiedottaa ajankohtaisista asioista että pitää esillä Vapaalan historiaa pitkäaikaisten kyläläisten haastattelujen muodossa. Tarkempia tietoja omakotiyhdistyksen toiminnasta saat osoitteesta www.kolumbus.fi/vapaalan.oky/

Vapaalan Omakotiyhdistys kuuluu jäsenenä kahteen suurempaan järjestöön: Suomen Omakotiliittoon ja Vantaan Omakotiyhdistysten keskusjärjestöön. Suomen Omakotiliitto hoitaa nykyisin myös Vapaalan Omakotiyhdistyksen jäsenmaksujen perinnän ja jäsenillä on käytössään Omakotiliiton jäsenedut, jotka on lueteltu liiton verkkosivuilla osoitteessa www.omakotiliitto.fi/jasenetu

Vantaan Omakotiyhdistysten Keskusjärjestö on neuvotellut vuosittain jäsenistölleen alennuksia useista mm. rakennus- ja puutarha-alan liikkeistä. Myös Vantaan Energia antaa Keskusjärjestön jäsenille sopimusalennuksen. Luettelo alennuksia myöntävistä liikkeistä jaetaan keväällä Kyläkuulumisten yhteydessä.

Vapaalan Omakotiyhdistyksen jäsenmaksu on varsin kohtuullinen, 15 euroa, mistä valtaosa menee jäsenmaksuna Suomen Omakotiliitolle. Jäseneksi voit liittyä osoitteessa www.omakotiliitto.fi/jasenhakemus.aspx. Verkkoyhteyden puuttuessa voit myös soittaa Omakotiliittoon, p. 09-6803 710.

Kyläkuulumisten nimi ehkä viittaa uusien asukkaiden mielissä menneeseen aikaan ja agraariyhteiskuntaan. Omakotiyhdistyksen piirissä on kuitenkin haluttu vaalia ajatusta kylästä, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja haluavat myös omalla toiminnallaan edistää asuinpaikkansa hyvinvointia ja kehittymistä, juurtua Vapaalaan ja tuntea sen kotiseudukseen. Omakotiyhdistyksen jäsenyys on yksi väylä tämän toteuttamiseen. Tällöin olennaista ei ole mahdollisimman suuri hyöty, vaan osallistuminen yhteisten asioiden edistämiseen.

Tule mukaan Omakotiyhdistykseen!

L iisa Rajamäki

Teatteria kotikonnuillamme

10.3. ja 29.3.2006; Buffet-pöytä klo 18.00 – 19.30
Esitys alkaa klo 20.00; Liput 35,00.

Yhdistyksen toimintasuunnitelma 2006

Tänäkin vuonna pyritään järjestämään yleisötilaisuus, aiheena asuntojen kuntoarvio tai energiatalous. Retki olisi myös tarkoitus järjestää.

Kirkkopyhää vietämme tänä vuonna 19.3.2006. Jumalanpalveluksen jälkeen tarjotaan taas kahvit.
Lehteä kasataan tutut 4 numeroa.
Kaavoitusasioihin otamme kantaa tarpeen mukaan.

Toivomme tänäkin vuonna asukkaiden kannanottoja asioiden tiimoilta lehden välityksellä tai kotisivujen kautta.

Riitta Salminen

Toimintakertomus 2005

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Rajatorpan koululla 30.3.2005. Jäseniä

Hallituksen kokouksia pidettiin vuoden aikana 7 kertaa. Puheenjohtajana toimi Rauno Leppänen. Jäseniä meillä oli vuoden lopussa 292.

Muut jäsenet olivat: Eija Grönfors, Jukka Hirvikallio, Arto Hämäläinen, Kalevi Karling, Marko Kivelä, Pertti Louhula, Jari Mäkinen, Liisa Rajamäki, Petri Riukula ja allekirjoittanut.

TAPAHTUMIA

Yhdistyksen perinteeksi tullutta kirkkopyhää vietettiin 3.4.05. Aarne Toivanen saarnasi ja Jukka Nevala toimi liturgina. Kirkkokahvit joimme taas jumalanpalveluksen jälkeen.

Taidetapahtuma oli taas toukokuussa äitienpäiväviikonloppuna. Hallitus tutustui Vapaalan sisäisiin puistoihin 8.10.05 Vapaalan vanhojen puiden kestävyyden arvioinnista ja hoidosta oli tilaisuus 13.10.05. Perustettiin työryhmä valmistelemaan historiikkiä Vapaalasta, jossa olisi aiheita mm. historiasta, nykypäivästä ja tulevasta.

MUU TOIMINTA

Lehtemme ilmestyi kuluneena vuonna taas 4 kertaa.

Kävimme myös keskusteluja Luhtitien jatkamisesta Myyrmäkeen. Aiheesta lähetettiin kaupungille vastine ja Pellaksen asukkaat lähettivät oman mielipiteensä asiasta. Kaupungille lähetettiin kannanotto Vanhan Hämeenkyläntien ja Luhtitien risteyksen läheisyyteen kaavailtuun raskaan liikenteen pysäköintialueeseen. Uutta käyttötarkoitusta pidettiin epätarkoituksenmukaisena.

Kotisivut ovat asukkaidemme käytössä. www.kolumbus.fi/vapaalan.oky.

Riitta Salminen

 

Vapaalan Omakotiyhdistys ry. (http://www.kolumbus.fi/vapaalan.oky) Vantaan Omakotiyhdistysten Keskusjärjestön ja Suomen Omakotiliitonjäsen

HALLITUS 2005

Puheenjohtaja

Rauno Leppänen 8543484

Jäsen

Eija Grönfors 8555288

Varapuheenjoht

Arto Hämäläinen 8555871

Jäsen

Marko Kivelä 040-7569541

Sihteeri

Riitta Salminen 050-5636271

Jäsen

Jari Mäkinen 040-5119074

Varat/Jäsenet

Liisa Rajamäki 8544 367

Jäsen

Jukka Hirvikallio 0400-704631

Lehti/kotisivu

Kalevi Karling 8548560

Lehti

Pertti Louhula 8555483

Lehti

Pepe Riukula 050-3675934

Jäseneksi liittyminen: Maksa yhdistyksen jäsenmaksu 15 euroa Suomen Omakotiliiton tilille 10 1130 –211465. Ilmoita myös nimesi ja osoitteesi sekä omakotiyhdistyksen nimi.

Tiedotettamme ovat taloudellisesti tukeneet ja vapaalalaisia palvelevat:
FYSIOTERAPIA KOLEHMAINEN KY. Vapaalantie 2 A 14,
puh. 855 5482

HAMMASLÄÄKÄRIT KATI NYLUND JA TIMO KAITEMO.
Nuijakuja 6 A. Ajanvaraus puh. 853 4334. Runsaasti ilta-aikoja.

PARTURI ADAM. Nuijatie 12, puh. 855 5767

YKKÖS-URHEILU OY. Rajatorppa, Vapaalantie 2, puh. 855 5872.

ARKKITEHTIAPUA LÄHELTÄ!
Arkkitehtuuritoimisto Kirsti ja Markku Klami
Kirveskuja 11, p. 8544 944.

PUHTIA KODIN SIISTIMISEEN LÄHELTÄ. Tmi Kamreerska auttaa kaikissa kotitalousaskareissa. Hyödynnä kotitalousvähennys 60 %. e-mail taija.kostia-hakola@nettiviesti.fi. Soita: puh. 040 563 5312

HÄMEENKYLÄN SEURAKUNNAN jumalanpalvelus sunnuntaisin kirkossa Auratie 3 klo 10. Seurakunnan toiminnasta viikoittain
Vantaan Lauri -lehdessä.

KYLÄLÄINEN, KÄYTÄ OMIA LÄHIPALVELUJA!

Kyläkuulumisten ilmoitushinnat:
Koko sivu 17 x 11,5 cm, 100 €. Puoli sivua 8 x 11,5 cm, 70 €.
Kolmannes sivua 5 x 11,5 cm, 40 €. Rivi-ilmoitus, korkeintaan kolme riviä 20 €
Koonnut: Kalevi Karling ISSN 0786-454X