1/2005

Yhdistyksen vuosikokous 30.3 2005 klo 19.00 koululla. Kokouksen yhteydessä kaupungin metsätalousinsinööri Pekka Salminen alustaa aiheesta: mitä tehdä pihojen vanhoille puille?

Kirkkopyhää vietetään 3.4.2005 klo 10.00 Hämeenkylän kirkolla

 

Talo ja sen emäntä oikealla kivijalalla

Kirkkaana, auringonpaisteisena talvipäivänä saavuin tapaamaan Ethel Veteliä, joka on yksi kaikkein kauimmin kylässämme asuneista henkilöis­tä. Tintin tapaillessa kevätlaulujaan suuntasin kohti portaita, mutta en ehti­nyt soittaa ovikelloa, kun ovi jo aukenikin ja talon hymyilevä emäntä toivotti vieraan ystävällisesti tervetulleeksi kotiinsa, joka on pienehkö, mutta viehättävä.

Ethelin perhe hankki tontin Vanhan Hämeenkyläntien varrelta jo vuonna 1937. Paikka oli sikäli tuttu, että jo Ethelin isovanhemmat olivat hämeenkyläläisiä ja hän on itsekin asunut lapsena Linnaisissa ennen Perheen muuttoa Pitäjänmäelle. Sieltä muutettiin uuteen taloon kesällä 1939. Kesä oli kaunis ja elämä hymyili. Talo seisoo kivestä tehdyllä kivijalalla, jollaisia kylässämme ei liene muita. Vankan rakentamisen selittää se, että Ethelin isä oli kiviurakoitsija. Perustuksen kivet tuotiin Hämeenkylän Solbackasta. Taloon asennettiin heti uutena keskuslämmitys, mikä ei ollut kovinkaan tavallista pientalossa tuohon aikaan. Olohuoneessa on edelleen Vihtori Hoivasen laittamat tapetit, jotka ovat toki tietysti taloa paljon nuoremmat. Hoivanen oli maalari, jonka kädenjälki näkyi aikanaan useassa kodissa kylässämme.

Ethelin isä kuoli työtapaturman seurauksena muutaman vuoden kuluttua, mutta taloon saatiin mies, kun Ethel meni naimisiin Yrjönsä kanssa, joka oli kotoisin Suonenjoelta.

Siksipä he myöhemmin hankkivat kesämökin Keiteleen saaresta hyvien kalavesien ääreltä.

Kotona Friherrsissä elämä sujui mukavasti. Yrjö, joka oli koneasentaja, kävi töissä Pitäjänmäellä Strömbergillä, kuten tuolloin niin monet muutkin kylämme asukkaat. Ethel hoiti kotia oltuaan nuorempana töissä Pitäjänmäellä Ullricht Anderzen & Co:n väri- ja lakkatehtaan konttorissa. Sinne kuljettiin yleensä polkupyörällä maan ollessa sulana ja muulloin kävellen, jolloin matkaan kului noin tunti. Linja-autokin kulki, mutta vuoroja oli vähän ja auto oli aina täynnä. Tontilla viljeltiin perunaa ja kaikenlaisia juureksia omaan tarpeeseen. Vaikeina aikoina pidettiin jopa omaa sikapossuakin. Sodan aikana ja kohta sen jälkeen niitä oli kylällä kyllä useampiakin.

Monena kesänä ollessaan Långbackan talossa hän yhdessä muiden nuorten kanssa kävi Lammaslammella uimassa. Koska Lammaslammella on ainoa kova ranta lammen itärannalla, soutivat nuoret aina ensin lammen yli. Myöhemmin Yrjö ja Ethel ajoivat useasti polkupyörällä Pitkäjärvelle uimaan. Kerran he kävivät yökalassa Kalajärvellä asti. Järven ympäristö oli silloin pelkkää korpea. Matka tehtiin tietysti polkupyörällä ja perillä yövyttiin jonkinlaisessa teltassa. Kalaa tuli runsaasti, mutta kettu huusi yöllä valittavalla äänellään.

Monet meistä muistavat vielä Ethelin kylän postiaseman hoitajana. Posti sijaitsi vuosikymmeniä Vapaalantie 45:ssä ja sitä hoiti Laura Suonpää. Ethel toimi tällöin useasti Lauran tuuraajana ja kun posti sitten siirtyi Rajatorppaan ja Laura Suonpää jäi eläkkeelle, siirtyi Ethel vakinaiseksi postiaseman hoitajaksi. Kun sen statusta myöhemmin nostettiin postitoimistoksi, tuli sen hoitajaksi Liisa Hirvikallio ja Ethel jatkoi postivirkailijana. Näissä tehtävissä hän toimi 15 vuotta.

Ethel on omakotiyhdistyksen jäsen. Vetelilläkin, kuten monilla muillakin vanhemmilla kyläläisillä se on perinne. Yhdistykseen on kuuluttu niin kauan, kuin yhdistys on ollut olemassa. Hänen mielestään omakotiyhdistys on vuosien saatossa tehnyt mainiota työtä. Ethel oli myös vuosia jäsenenä Ilpolan koulun vanhempaintoimikunnassa. Rajatorpan koulu on alkuperäiseltä nimeltään Ilpolan koulu. Vanhempaintoimikunnan tärkeä tehtävä oli kerätä rahaa koululaisten retkiä varten. Tässä tarkoituksessa pidettiin monet näytelmäillat Kansantuvalla, joka oli aikanaan kyläläisten yhteinen kokoontumispaikka. Menestys oli yleensä hyvä.

Ethel elää nyt yksin. Hän tuumii, ettei olisi voinut näin pitkään asua yksin talossaan, ellei hänellä olisi niin mukavia naapureita. Naapurit tekevät talvella lumityöt, ajavat kesällä nurmikon ja jos öljypoltin tarvitsee huoltoa, se hoidetaan. Naapuriapu ei ole vielä onneksi kadonnut ja siitä Ethel sanoo olevansa kiitollinen hyville naapureilleen. Tytär Asta vierailee usein ja hoitaa äitinsä kauppa- ja pankkiasiat sekä paljon muutakin.

Toivotamme Ethel Vetelille pitkää ikää ja terveyttä. Vilkutetaan kesällä puutarhassaan ohjaajantuolilla istuvalle kylän arvohenkilölle.

Pertti Louhula

Pihapuiden kunnon ja kaatotarpeen arviointi

Vuosikokouksen jälkeen Vantaan kaupungin puuston asiantuntija, metsätalousinsinööri Pekka Salminen antaa meille tietoa ja neuvoja pihojemme vanhojen puiden kunnon arvioimiseksi sekä mahdollisiksi hoitotoimiksi tai kaatotarpeen arvioimiseksi. Viime vuosina lisääntyneet myrskyt ovat huolestuttaneet monia kiinteistönomistajia puiden kaatumis- ja katkeamisvaaran vuoksi.

Yhdistyksen vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokous pidetään maaliskuun 30 päivänä 2005 Rajatorpan koulun tiloissa alkaen klo 19.00. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Asialista:

1         Kokouksen avaustoimet

2         Kokouksen toimihenkilöiden valinta pj, siht, pöytäk. tark. (2 kpl), äänten laskijat (2 kpl)

3         Laillisuus ja päätösvaltaisuus

4         Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5         Vuoden 2004 toiminnan käsittely

- toimintakertomus, tilit, tase, tilintarkastajien lausunto

6         Vastuuvapauden myöntäminen edelliselle hallitukselle

7         Vuoden 2005 toiminnan käsittely

- toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio

- liittymis- ja jäsenmaksu vuodeksi 2006

8         Hallituksen valinta

- puheenjohtaja

- jäsenet erovuoroisten*) tilalle

9         Tilintarkastajien valinta (2 + 2 )

10       Toimihenkilöiden palkkiot

11       Muut esille tulevat asiat

Hallitukseen jäävät:

Jari Mäkinen, Arto Hämäläinen, Pertti Louhula, Marko Kivelä

Erovuorossa:

*) Eija Grönfors, Liisa Rajamäki, Riitta Salminen, Pepe Riukula, Kalevi Karling, Jukka Hirvikallio.

Toimintakertomus vuodelta 2004

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Rajatorpan koululla 24.3.2004. Jäseniä meillä oli vuoden lopussa 305.

Hallitus kokoontui vuoden aikana 7 kertaa puheenjohtaja Rauno Leppäsen johdolla. Muut jäsenet olivat Eija Grönfors, Jukka Hirvikallio, Arto Hämäläinen, Kalevi Karling, Marko Kivelä, Pertti Louhula, Jari Mäkinen, Liisa Rajamäki, Petri Riukula ja allekirjoittanut

TAPAHTUMIA

Omakotiyhdistyksen perinteinen kirkkopyhä vietettiin 7.3.2004. Marjatta Koskenvesa saarnasi ja Jukka Nevala toimi liturgina. Kirkkopyhästä jaettiin erillinen lehtinen. Jumalanpalveluksen jälkeen juotiin kirkkokahvit.

Retkikohteemme tänä vuonna syksyllä oli kotiseuturetki, joka suuntautui, Kartanonkoskelle, Pitäjän kirkolle ym. Retki onnistui taas hyvin.

Taidetapahtuma oli taas 14 - 15.5.2004 Rajatorpan koulun kerhotiloissa. Näyttely onnistui hyvin.

MUU TOIMINTA

Kyläkuulumiset ilmestyi totuttuun tapaan 4 kertaa.

Rajatorpantien ja Lastutien risteyksen mahdollisesta liikennevaloista lähetettiin kaupungin tekniselle toimialalle kirjelmä, Myyrmäen urheilupuiston yleissuunnitelma 2:sta lähetettiin lausunto kaupungille. Koululla pidettiin 17.8. tiedotustilaisuus Vanhan Hämeenkyläntien ns. Kansantuvan tontin rakennussuunnitelmasta. Muihin kaava-asioihin otimme kantaa ja kaupungille lähetettiin niistä lausuntoja.

Riitta Salminen

Toimintasuunnitelma vuodelle 2005

Tänä vuonna pyritään järjestämään yleisötilaisuus, aihe on vielä avoin. Jokavuotinen retki myös järjestetään.

Kirkkopyhää vietämme tänä vuonna 3. huhtikuuta. Aarne Toivanen saar­naa ja Jukka Nevala on tuttuun tapaan liturgina. Jumalanpalveluksen jälkeen on tuttuun tapaan kirkkokahvit.

Lehteä kasataan taas 4 numeroa. Kaavoitusasioihin otamme tarpeen mukaan kantaa. Yhdistys toivoo jälleen asukkaiden kannanottoja lehden välityk­sellä tai kotisivujen kautta.

Riitta Salminen

Vapaalan taidetapahtuma

Vapaalalaisia kuvataiteilijoita kutsutaan osallistumaan maalauksilla, piirustuksilla, grafiikalla sekä keramiikan töillä toukokuun alussa järjestettävään taidetapahtumaan. Tavoitteena on saada aikaan monivaikutteinen ja kylän yhteishenkeä vaaliva tapahtuma.

Ilmoittautumiset myöhemmin täsmennettävään (Kyläkuulumiset 2/2005) tapahtumaan Kalevi Karlingille postilootaan ruuvikuja 9B, sähköpostilla kalevi.karling@kolumbus.fi tai puhelimella 8548 560.

Aarre Hirsimäki

Vapaalan kadut valmiina vasta osittain, jatkoa

Edellisessä lehden numerossa yritin rohkaista asukkaita keskusteluun kylämme katujen valmiiksi saattamisesta. Keskusteluja varmaan käytiin, mutta niistä ei liiemmin tihkunut tarinaa omiin korviini. Yhden viestin sain ja siinä kannatettiin teiden rakentamista kaavan edellyttämään kuntoon.

Näyttää siltä, että enimmälti ollaan tyytyväisiä nykyiseen tilaan, jossa asuntokadut verkalleen saavat vahvistetussa kaavassa esitetyn muotonsa.

Asukkaiden on silti syytä olla valppaina reagoimaan, jos omat kadut ovat huonossa kunnossa tai ne muutoin pitäisi priorisoida ajatellen nykyistä katujen parannusohjelmaa. Kaupunki on nykyisin valmis kuuntelemaan asukkaiden mielipiteitä, vaikkei kaikkia toivomuksia aina voikaan toteuttaa. Hallituksen jäseniä voi lähestyä näissä kysymyksissä.

Yhdistyksen kotisivuilla on valokuvia, joistakin valmiista kohteista viime syksyltä. Samoin linkkejä pitkin löydät helposti kaupungin Vapaalaa koskeville asemakaavakartoille.

Kalevi Karling

Vapaalan viiri salkoon!

Omakotiyhdistyksellä on jo parinkymmenen vuoden ajan ollut oma viiri, jota on saatavissa sekä lipputankoon vedettävänä isännänviirinä että sisätiloissa pidettävänä pöytäviirinä.

Silloin tällöin isännänviirin käyttäjät ovat ihmetelleet viirinsä nopeaa kauhtumista tai rispaantumista. Koska edellinen erä isännänviirejä oli lopussa, hallitus tilasi viime vuoden lopulla uuden erän ja kiinnitti hankinnan yhteydessä huomiota erityisesti viirikankaan laatuun. Eihän uusillekaan viireille ikuista kestävyyttä luvata, koska ne joutuvat kestämään jatkuvaa kulutusta aivan eri tavalla kuin liputuspäivinä salkoon vedettävät liput. Esimerkiksi kesäkautena 1.5.-30.9. liputuspäiviä on seitsemän eli yhteensä n. 100 tuntia; samana aikana viiri joutuu kieppumaan lipputangossa auringossa, tuulessa ja sateessa n. 3500 tuntia!

Käyttöiän mahdollisesta lyhyydestä huolimatta Vapaalan viiri piristää kyläkuvaamme ja luo yhteenkuuluvuutta kyläläisten kesken. Hallitus toivookin ahkeraa ”viirittämistä”.

Isännänviirien hinta on omakotiyhdistyksen jäsenille 60,00 euroa, muille 70,00. Pöytäviirien hinta on 20,00 euroa. Viirejä on saatavissa allekirjoittaneelta osoitteesta Höylätie 20. Etukäteissoitto numeroon 854 4367 tai 040-7794192 suotava.

Liisa Rajamäki

Vapaalan Omakotiyhdistys ry. (http://www.kolumbus.fi/vapaalan.oky) Vantaan Omakotiyhdistysten Keskusjärjestön ja Suomen Omakotiliitonjäsen

Hallitus 2004

Puheenjohtaja                                   Rauno Leppänen    8543484

Varapuheenjohtaja                           Arto Hämäläinen    8555871

Sihteeri                                               Riitta Salminen      8555362

Rahastonhoitaja/jäsenasiat            Liisa Rajamäki       8544367

Kyläkuulumiset/kotisivu                 Kalevi Karling         8548560

Kyläkuulumiset                                Pertti Louhula        8555483

Kyläkuulumiset                                Pepe Riukula         050-367 5934

Jäsen                                                  Eija Grönfors          8555288

Jäsen                                                  Jukka Hirvikallio     0400704631

Jäsen                                                  Marko Kivelä          0407569541

Jäsen                                                  Jari Mäkinen          0405119074

Jäseneksi liittyminen: Maksa yhdistyksen jäsenmaksu 15 euroa Suomen Omakotiliiton tilille 10 1130211465. Ilmoita myös nimesi ja osoitteesi sekä omakotiyhdistyksen nimi.

Tiedotettamme ovat taloudellisesti tukeneet ja vapaalalaisia palvelevat:

FYSIOTERAPIA KOLEHMAINEN KY. Vapaalantie 2 A 14, puh. 855 5482

HAMMASLÄÄKÄRIT KATI NYLUND JA TIMO KAITEMO. Nuijakuja 6 A. Ajanvaraus puh. 853 4334. Runsaasti iltaaikoja.

PARTURI ADAM. Nuijatie 12, puh. 855 5767

YKKÖSURHEILU OY. Rajatorppa, Vapaalantie 2, puh. 855 5872.

ARKKITEHTIAPUA LÄHELTÄ !
Arkkitehtuuritoimisto Kirsti ja Markku Klami
Kirveskuja 11, p. 8544 944.

KOKO PERHEEN KOTIKAMPAAMO Vapaalassa. Joustavat aukioloajat, edulliset hinnat. Maarit Tolonen, Naulatie 10B, 01650 Vantaa, p. 050 5325 880

HÄMEENKYLÄN SEURAKUNNAN jumalanpalvelus sunnuntaisin kirkossa Auratie 3 klo 10. Seurakunnan toiminnasta viikottain Vantaan Lauri lehdessä.

KYLÄLÄINEN, KÄYTÄ OMIA LÄHIPALVELUJA!

Kyläkuulumisten ilmoitushinnat:

Koko sivu 17 x 11,5 cm, 100 €.     Puoli sivua  8 x 11,5 cm, 70 €.

Kolmannes sivua  5 x 11,5 cm, 40 €. Rivi-ilmoitus, korkeintaan kolme riviä 20 €.

Koonnut: Pepe Riukula        ISSN 0786454X