4/1985

 

TÄSSÄ NUMEROSSA:

VALMISTAUDUTAAN PIHAKILPAILUKLSÄÄN

VAPAALAN PERINTEINEN TARKKUUSKÄVELY

ROSKATALKOOT TULEVAT JA POLTTOPÄIVÄ

MARTTI PELTONEN, VUOLUPUISTON MIES

RAJATORPAN VARIKKO SIIRTYY SITTENKIN

VAPAALANTIEN RAKENTAMINEN ALKAA ?

MARTINLAAKSONTIEN JATKAMISESTA


Vapaalan perinteinen tarkkuusjuoksu(kävely)

Vapaalan ympäri tarkkuusjuoksuna toteutetaankin tällä kertaa kävellen. Startti tapahtuu Äitienpäivänä klo 13.00 Rajatorpan koulun kentältä, joten kaikki nyt joukolla äitejä ulkoiluttamaan. Pelin hengen mukaisesti lähimmäksi ihanneaikaa kävellyt voittaa ja palkitaan. Ratamestarimme Kalle Rahomäki on ainoa, joka tietää, mikä ihanneaika on. Juokseminen on luonnollisesti hengen vastaista. Kävelyreitti selviää kilpailupaikalla.

Vielä on muutama päivä aikaa harjoitella tarkkuutta, sillä sitä tässä kilpailussa tarvitaan ja sitten MUKAAN.

Valmistaudu pihakilpailukesään

Vantaan Omakotiyhdistysten Keskusjärjestö ry järjestää taas tänä kesänä pihakilpailun Vantaalla. Alkukilpailussa etsitään kullakin omakotialueella, siis myös Vapaalassa kolme parasta, joista yksi pääsee kilpailemaan koko Vantaan kauneimman pihan tittelistä. Vapaalan kaikki pihat ovat kilpailussa mukana ilman eri ilmoitusta. Rajoituksena palkituksi tulemiselle on, että kunniamainintaa ei ole saanut kahdessa edellisessä kilpailussa.

Alkukilpailu käydään heinäkuun puoliväliin mennessä ja valinnan suorittaa yhdistyksen johtokunnan nimeämä raati. Koko Vantaata koskeva loppukilpailu voittaneiden kesken käydään elokuussa. Tulokset julkaistaan aikanaan syksyllä ainakin Kyläkuulumisissa. Koska kilpailu on kova, saavat Vantaan parhaimmat myös sen mukaiset palkinnot, lupaa keskusjärjestön ao. toimikunta.

Asiantuntijana kauneinta etsittäessä toiminee vanhan tavan mukaan kaupunkimme vastaava arkkitehti Urpo Ponsimaa.

Viime kerralla, kun kauneinta valittiin, apuna käytettiin oheista pistelaskutaulukkoa. Siispä haravat ja lapiot vain kouraan ja pihoja parantelemaan kilpailukuntoon.

Kalevi Karling

Roskatalkoot tulevat

Vantaan siivousviikko on tänä vuonna 13 - 19.5. Vapaalan osalta tämä merkitsee sitä, että yleiset tienvierus ja puistoalueet (metsiköt) käydään läpi ja putsataan yhteisin voimin. Viime vuosina on ihmetelty, mikä on vienyt muinoin niin rivakan talkoohengen. Nyt on aika poistaa pistos omasta ja muidenkin tunnosta ja käydä yhteistä etua valvomaan luudin, harjoin ja haravin kukin voimiensa mukaan.

Lavat kuljetetaan oheisen kartan mukaisille paikoille 16.5. aamulla (kuitenkin viimeistään klo 16.00) ja ne noudetaan aikaisintaan seuraavana aamuna. Alkuillasta lavoja täytetään ympäristön roskilla ja kahdekan jälkeen, mikäli lavoilla on tilaa, voi omia kellareitakin niihin tyhjentää. Talkoisiin osallistujat arvioivat itse onko lavoilla tilaa vai ei. Lavojen ylitäyttöä saati sitten vierelle läjitystä ei pidä tehdä.

Siivousviikolla poltetaan taas myös roskia avotulella. Polttopäivä on 15.5. mikäli kova tuuli tai yleiset määräykset eivät sitä estä. Polttakaamme roskia varovasti, sillä vastuu vahingoista on joka tapauksessa polttajalla itsellään. Polttaminen on sallittu ainostaan valoisana aikana.

Kalevi Karling

Vapaalantie - Ruuvipolku    

Kaavintie - Talttakuja

Sahatie - Kirveskuja

Pellas (entinen paikka)

Kierretie - Sorvikuja

Kierretie - Kierrekuja

Vanha Hämeenkylän - Vapaalantie

 

Martti Peltonen mies vuolupuiston varjosta

Martti Peltonen kuuluu sarjaan pitkän tien vapaalalaiset. Hän ei tosin asu entisellä Pitkällätiellä, muttei kaukana sen eli nykyisen Höylätien päästä. Ikää Martti Peltosella on jo sen verran, että neljäs neljännesvuosisata on hyvällä taimella.

Martti Peltonen on sähköalan miehiä. Ennen eläkkeelle siirtymistään v. 1977 hän toimi EMS yhtiössä osastopäällikkönä. Mainittuna vuonna Peltonen sai täyteen 50 vuotta sähköalan hommia. Tasalukua

odotellessa Peltonen kertoo tuli oltua työelämässä aina 70 ikävuoden täyttymiseen asti.

Vapaalaan Martti Peltonen muutti vaimonsa ja esikoistyttärensä kanssa v. 1940. Edellinen asunto oli Kulosaaressa jälleen näyttö siitä, millaiset kylät ja kunnat ovat jääneet kakkosiksi Friherrsin rinnalla. Tonttinsa ja jonkin verran keskeneräisen rakennuksensa Peltoset ostivat Vesasilta, joiden Arvo pojan mukaan talon nimi on edelleenkin Arvola

Martti Peltonen on ollut monessa mukana Friherrsin asioissa. Päällimmäisenä sähkömiehellä on mielessä katuvalojen hankkiminen. Malmin Sähkölaitos lupasi pylväät, linjan ja virran, kunhan kyläläiset hankkisivat valaisinkalusteet. Ja kyläläiset hankkivat. Palokuntahommissaa Peltonen on myös ollut mukana, samoin tiehankkeissa. Peltonen puhuu mukanaolostaan vaatimattomasti. Osaltaan tähän sävyyn vaikuttaa ilmeisestikin se, että jossakin vaiheessa kyläläisten yhteiskunnalliset näkemykset eivät aivan hevin mahtuneet samaan kokoushuoneeseen. Oli vielä matkaa konsensuksen aikaan.

Paljon vilkaspuheisella Martti Peltosella on kuitenkin mukavia muistoja kylän asioilla juoksemisesta. Kerrankin oltiin kaava-asiassa pienenä valtuuskuntana rakennushallituksessa. Olivat herrat jälleen piirtelemässä omia kuvioitaan friherrsiläisten tonteille tosin sillä kerralla taisi olla syyllisenä naisarkkitehti. Vapaalan valtuuskunnassa oli myös naisjäsen, joka tulistui sen verran ravakasti virkanaisen kynänkäyttöön, että avasi sanaisen arkkunsa ja päästi totuudet valloilleen. "En keskustele lähetystönne kanssa sanaakaan, ennen kuin tuo nainen on siirretty toiseen huoneeseen", arkkitehti ilmoitti. Suoritettiin pieni friherrsiläisten paikallisneuvottelu, valtuuskuntaa pienennettiin ja käynti pystyttiin hoitamaan loppuun.

 Kylän yhteinen elämä on sisältänyt luonnollisesti paljon sellaista, missä lapset ovat olleet keskeisessä osassa. Kerran Peltosen lapset olivat isän matkoilla ollessa hankkineet perheeseen kissanpojan. Isä ei erityisemmin kertomansa mukaan välittänyt eläimistä. Siksi isä Peltonen taisi olla huojentunut, kun kissarutto tuli pian ja vei niin perheen kuin naapurienkin kissat. Lapset hautasivat kissat tarkkojen menojen saattelemina, niin kuin pienten lasten on tapana haudata kissat ja muut eläimet. Jostakin tarjottiin vielä lisää haudattavaa. Se kissa ei saanut enää sijaa tyttöjen valvomalla hautausmaalla Solliden metsikön siimeksessä. Kissa oli ollut kuulemma eri sukua ja rotua. Liekö tapahtunut tämä samaan aikaan, kuin kylässä aikuistenkin katsomukset terottuivat vastakkaisiksi.

Mitä Martti Peltoselle kuuluu tänään. Voisi ehkä sanoa, että Martti vaari on hyvin, hyvin vihainen, matkiaksemme sähköisen viestinnän uutta Markus setää. Martti Peltonen on tuohtunut siitä, että edellä mainitun Solliden metsikön kohdalle alun perin suunnitellusta Vuolupuistosta uhkaa tulla vain kämmenen reunan kokoinen läntti. Syypääksi Peltonen tulkitsee pelkästään Vantaan kaupungin, jolla on valta ehdottaa kaavassa puistoa ja sitten leikellä sitä tarpeen mukaan. Peltosta harmittaa se, ettei hän ole huomannut koko tätä puiston kavennushommaa silloin, kun se oli kaavassa nähtävillä. Puiston päästä tontin saanutta kohtaan Peltosella on vain hyviä ajatuksia, mutta kaupunki, mitä olet tehnyt vanhalle veronmaksajallesi, Peltonen huokailee yhä uudestaan.

Ei kyseinen Vuolupuisto kovin herkistävä luontokokemus olekaan. Toki puut vanhenevat ja niiden on kaaduttava, mutta jäljet pitäisi siivota. Ehkä niin tehdäänkin, tuumailemme yhdessä.

EK

Rajatorpan varikko siirtyy Martinlaakson voimalan naapuriin sittenkin

Omakotiyhdistyksen kaupunginosaillassa talvella kuohutti tunteita kysymys Rajatorpan ja Vapaalan kupeessa olevasta kaupungin varikosta, josta on koitunut asukkaille joltistakin harmia.

Kuten lehdistä on saatettu lukea, kaupunginhallitus on velvoittanut aloittamaan suunnittelutyön mainitun varikon siirtämiseksi suunnitellulle paikalle Martinlaakson voimalan viereen. Apulaiskaupunginjohtaja Heinänen arveli, että tänä vuonna päästään tekemään jo joitakin pohjatöitä tulevan varikon eli tiekoneaseman alueella. Ensi vuoden talousarvioon saadaan ilmeisestikin jo määrärahaa töiden aloittamiseksi laajemmin. Niin että pian kaikkoavat terhakat tiekoneiden aamuäänet Rajatorpan varikolta ja moni niiden avulla töihin heräänyt nukkuu pommiin ja saa siitä työpaikallaan vähitellen huomautuksen. No, sitä surraan seuraavassa kaupunginosaillassa.

Esko Koskenvesa

Vapaalantien rakentaminen alkamassa, alkamassa, alkamassa ! ?

Vapaalan kaupunginosaillassa talvella apulaiskaupunginjohtaja Seppo Heinänen kertoi, että Vapaalantien rakentaminen uuteen, nykyisen kaavan mukaisten kuntoon alkaa ensimmäisellä vuosikolmanneksella, Kun tästä ajasta on kulunut jo rippeetkin, kysyimme Heinäseltä, miten työt ovat edistyneet.

Ei hänenkään tietensä Vapaalantietä vielä tehdä. Talvella oli niin paljon kovan pakkasen päiviä, jolloin ei mennä palkkatyöhön, että kaupungin suunnitelmat ovat viivästyneet. Mutta kun noiden talvipäivien työviiveet saadaan korjatuiksi ja päästään aikatauluun, alkaa kadunrakennus Vapaalantien vaiheilla.

Esko Koskenvesa

Vapaalan reikätoimikunnalla selvä kanta Martinlaaksontien jatkamisesta

Vantaan kaupungin hallinnossa on työskennellyt ns reikätoimikunta, jonka tehtävänä on ollut ratkoa joitakin visaisia kaupunkisuunnittelun kysymyksiä, joista ei ole päästy suuremmalla joukolla demokraattiseen päätökseen.

Kaupungin reikätoimikunta on päätynyt esittämään Martinlaaksontien jatkamista Martinlaaksontielle tai, jos tämä vanha ajatus ei kelpaisi, Virtatielle.

Jos Vapaalassa olisi vastaavanlainen reikätoimikunta, se päätyisi varmaan samanlaiseen ratkaisuun. Martinlaaksontietä on jatkettava. Se on tehty niin muhkeaksi ja avaraksi, että olisi synti niin juuri ellei sitä käytettäisi muuhun kuin varistolaisten ohjaamiseen ihmisten ilmoille. Martinlaaksontien ohjaaminen Martinlaaksontielle olisi melko oikeudenmukainen ratkaisu, sillä kaikki, jotka kokevat kärsivänsä tästä suunnitelmasta haittaa, ovat tienneet, että tällainen vaihtoehto on mahdollinen, jos eivät muusta niin katukilvistä.

Joka tapauksessa on selvää, ettei Martinlaaksontielle tarkoitettua liikennettä saa johtaa Vapaalan pienille teille. Joku vapaalalainen on erehtynyt arvelemaan, ettei tällaista turhaa läpikulkua kylässämme ole. Onneksi tällaisia elämää tuntemattomia ei ole muita.

Otsake taisi olle vähän harhaanjohtava, mutta sitähän otsakkeet ovat usein.

Esko Koskenvesa

Omakotiyhdistyksen jäsen saa taimi-  ja muistakin myymälöistä alennuksia

Vantaan omakotiyhdistysten keskusjärjestö on jälleen neuvotellut tai on ainakin neuvottelmassa alennuksia esim. taimimyymälöihin. Maksa siis jäsenmaksusi! Pidä jäsenkortti mukanasi, kun menet taimiostoksille! Katso keskusjärjestön tiedotteesta, mitkä liikkeet antavat alennuksia! Olisimme panneet tuollaisen luettelon jo tähän lehteen, mutta emme saaneet siihen tilaisuutta.

 

Vapaalan omakotiyhdistys ry johtokunta

Pj.

Kalevi Karling

848 560

Rauno Leppänen

843 484

Siht.

Eija Grönfors

845 288

Mirjam Mustonen

845 723

 

Arvi Koppinen

845 282

Kalle Rahomäki

846 876

 

Sinikka Koponen

847 859

Sirkka Liisa Saarinen

843 842

 

Esko Koskenvesa

845 499

Aarne Toivanen

846 499

Tiedotettamme ovat taloudellisesti tukeneet ja vapaalalaisia palvelevat:

Oy Papyrys Ab, Vapaalantie 8, puh 848 266, merkittävä työnantaja kylässämme.

ISKU OY, Martinkyläntie 47, puh. 840 511.

Rajatorpan Kukka, Rajatorpan ostoskeskus, puh. 843 992, avoinna arkisin klo 9 - 18, lauantaisin klo 9 - 15 ja sunnuntaisin klo 10 - 15. Suoritamme kaikki alaan liittyvät sidontatyöt.

Varastovalinta, Koivuvaarankuja 2, puh. 844 782. Avoinna arkisin klo 9 - 20, lauantaisin klo 9 - 16.

K-valinta Kotitorppa, Rajatorpan ostoskeskus, Puh. 845 569, 845 699. Avoinna arkisin klo 9 - 18, lauantaisin klo 9 -14.

K-halli Pähkinä, Pähkinärinteen ostoskeskus, Lammaslammen tie 9, puh. 847 942. Avoinna arkisin klo 9 - 20, lauantaisin klo 9 - 18.

Variston Ruoka aitta Oy, Luhtimäki 2, puh. 848 471. Avoinna arkisin klo 9 - 19, lauantaisin klo 9 - 15.

Kansallis-Osake-Pankki, Rajatorpan ostoskeskus, puh. 845 814. Avoinna arkisin klo 9.15 - 16.15.

Rajatorpan Kampaamo, Rajatorpan ostoskeskus, puh. 845 819. Avoinna arkisin klo 9 - 18, lauantaisin klo 8 - 14.

Union Rajatorppa. Huollot ja pesut. Varaus puh. 848 175, auto- ja videovuokraus puh. 848 225. Avoinna arkisin klo 6.30 - 21, lauantaisin klo 8 - 21, sunnuntaisin klo 9 - 21.

Vesijohtoliike Karvinen R. Ky, Josafatinkatu 13, 00510 Helsinki, puh. 753 2214, 701 1542, asunto Kaavintie 15, puh. 845 352.

Kukat arkeen ja juhlaan. Hämeenkylän Kukka Vantaan Varisto, puh./tel. 848 160. Aukioloaika/öppet: ma – to/månd.- torsd. 13 - 19, pe su/fred. -  sönd. 10 - 19.

Hämeenkylän seurakunnan jumalanpalvelus sunnuntaisin Hämeenkylän kirkossa Auratiellä klo 10. Seurakunnan toiminnasta viikottain Etelä‑Vantaa  -lehdessä.

 

Kyläläinen käytä omia lähipalveluja

Koonneet: Kalevi Karling, Esko Koskenvesa, Rauno Leppänen, Sirkka-Liisa Saarinen