1/1985

 

KIVI Vapaalantien ja Vanhan Hämeenkyläntien risteyksessä oli toi­mis­to­na, kun Friherrsin palstoja myytiin helluntaipyhinä vuonna 1936

tässä numerossa:

Rauno Wuorio Friherrsiin tulostaan

Vapaalan kirkkopyhä 3.2.1985

Pakkanen panee palelemaan

Vanhan Hämeenkyläntien pysäkit

Kuntasuunnitelma ja talousarvio

Seurakuntavaalit 15.2.1985

Vapaalan kaupunginosailta

Näin Rauno Wuorio Friherrsiin tulostaan

Ostimme keväällä 1936 palstan Friherrsistä, jolloin varsinainen palstojen myynti alkoi. Tosin joitakin palstoja oli myyty Hämeenkyläntien varrelta jo vuonna 1935 syksyllä. Friherrs         oli luonnontilassa oleva maa alue, metsää, risukkoa kanervikkoa ja kivikkoa, alavimmilla paikoilla oli vettäkin. Tiekohdat oli hakattu auki ja hiukan syvempiä kuoppia tasoiteltu, niin että pääsi kulkemaan tonteille hevosella, mutta ei oikein autolla. Tontin kulmalla oli kepin päässä lappu, jossa oli tontin numero. Palstat olivat kapeita ja pitkiä, kooltaan vähän yli 1000 m2, Niitä sai ostaa useammankin rinnakkain, jos halusi isompaa palstaa. Kysyin herra Stenvigiltä, joka oli saanut tonttien myynnin hoitaakseen, miksi tontit oli jaettu kapeiksi ja pitkiksi, leveys 20 m ja syvyys 60 m. Hän vastasi, että köyhemmätkin voisivat päästä tällaisten maapalstojen omistajiksi.

Tonttimaan hinta oli 3 mk neliömetri, kiviset ja puuttomat tontit 2 mk neliömetri, mutta niitä ei ollut monta. NykyisenVapaalantie28 tontin kohdalla oli piikkilanka-aita, sen takana olevien tonttien hinta nousi. Ne olivat 4 mk neliömetri. Niitä myytiin vielä ainakin syyskesällä 1937.

Sitten alkoi Friherrsin rakentaminen. Kirves paukkui, puuta kaatui, pokasaha soi, ei ollut moottorisahoja niin kuin nyt. Minä ja vaimoni Helmi Maria kävimme v. 1936 Friherrsissä muutamana viikonloppuna risuja kasailemassa. Varsinainen raivaaminen ja rakentaminen alkoivat v. 1937. Tuolloin olimme kaikki viikonloput ja kesälomat Friherrsissä.

Siinä missä meillä nyt on rakennus, oli teereen pesä ja pesässä 9 munaa, jotka teeri oli hylännyt. Kuten tiedämme, teeri ei tee pesäänsä ihmisasuntojen läheisyyteen, vaan metsään. Täällä vallitsi toverisopu ja talkoohenki. Ensiksi rakensimme Valtatien (nykyinen Vapaalantie) talkoovoimin ja pidimme sitä kunnossa, että saimme linja-auton kulkemaan Friherrsin perälle, missä se kääntyi ympäri ja palasi Valtatietä takaisin. Näin oli saatu oma kulkuyhteys Helsingin ja Friherrsin välille.

Rauno Wuorio

Vapaalan kirkkopyhä 3.2.1985

Vapaalan perinteinen kirkkopyhä on 3.2. klo 10 Hämeenkylän kirkossa. Jokainen pyhä on luonnollisesti kirkkopyhä, mutta olemme jo vuosia pitäneet tapanamme nimetä joku sunnuntai erityisesti sellaiseksi, jolloin Vapaalasta mennään joukolla ja istutaan hetki palveluksen jälkeen kirkkokahvilla.

Aikaisempina vuosina olemme järjestäneet seurakunnan kanssa kirkkopyhän vähän myöhemmin keväällä. Tänä vuonna seurakunnan monet vaalit aiheuttivat sen, että kirkkopyhä oli sijoitettava jo helmikuun alkuun. Jumalanpalveluksessa saarnaa teol. toht. Aarne Toivanen, joka toimii työkseen raamatunkäännöskomitean pääsihteerinä, liturgina palveluksessa on Hämeenkylän seurakunnan vt. kirkkoherra Jaakko Simojoki. Seurakuntavaalien mahtavan vaalirakenteen vuoksi Vapaalan Omakotiyhdistyksen papisto ei voinut toimittaa palvelusta entiseen tapaan. Vapaalalainen Virve Salminen esittää tilaisuudessa sellosoolon.

Menemme siis kirkkoon helmikuun 3. päivänä ja nimenomaan klo 10, joka on uuden seurakunnan jumalanpalvelusten pitoaika

Pakkanen panee palelemaan

Uusi vuosi alkoi hirmupakkasilla. Ennätykset ovat rapisseet paitsi koko tasavallassa myös täällä Vapaalassa ... ainakin oman kymmenvuotisen kokemukseni valossa. Noin  27 o C lämpötila koetteli paitsi poskipäitä myös kiinteistöjen lämmönkehitysjärjestelmiä.

Tammikuun 7.-8. välinen yö muodostui noin 50 vapaalalaiselle perheelle jossain määrin kiusalliseksi. Sähkön jakelussa alkoi häiriöiden aalto illalla noin 23;n aikaan ja se jatkui aina seuraavaan aamuun klo 8.00. Milloin joku kolmesta vaiheesta lopetti sähkön syötön kokonaan, milloin ne kylmenivät kaikki ja taas välillä saatiin vahvasti alijännitteistä sähköä, jolla ei radiokaan toiminut. Seurauksena oli auttamattomasti asuntojen jäähtyminen. Ei saatu sähköä enempää lämmitykseen kuin pyörittämään öljypolttimiakaan.

Tiedusteltaessa sähkölaitokselta käyttöteknikko Reijo Sarkula kertoi syynä olleen Vapaalantien ja Ruuvikujan alueella syntyneen odottamattoman suuren kuormitushuipun, mikä laukaisi paikallisen sähkönsyöttökaapelin suojasulakkeet. Sulakkeiden kestävyyttä on jouduttu asteittain vahvistamaan sadasta amperista aina kahteensataan viiteenkymmeneen amperiin saakka ja nyt on saavutettu kaapelin sietokyvyn takaraja.

Mikä sitten sai häiriön kestämään niin kauan? Sarkula kertoo, että vikailmoituksen jälkeen korjauspartio kyllä kävi sulakkeet vaihtamassa, mutta kun ylikuorman jatkuessa sulakkeet paloivat uudelleen, ei vikailmoitusta enää saatukaan heti ja korjauspartio oli ehtinyt jo toisaalle.

Kun vikailmoitus sitten tuli, oli miehet komennettu samanaikaisesti Korsoon tulipalon vuoksi ja Päiväkumpuun tavallisempaa vikaa korjaamaan.

 Sähkölaitokselta saatiinkin hyviä vihjeitä sähkönsyöttöhäiriön varalle:

1.        Viasta pitää ilmoittaa Vantaan Sähkölaitos Oy:lle heti.

2.        Epämääräisen sähkönsyötön aikana kolmivaihemoottorit on syytä kytkeä irti verkosta (kiertovesi tms. pumput). Niiden suojauksissa on kuulemma kuitenkin varsin paljon vikoja.

3.        Mikäli vika palaa jonkin ajan kuluttua, on uusi ilmoitus viasta tehtävä välittömästi...etteivät korjausmiehet ehdi liian kauaksi paluumatkallaan.

Miten tilanne koettiin asunnoissa häiriöalueella? Meillä sähkökatkos katkaisi televisioelokuvan juuri ratkaisuvaiheeseen. Hätä tuntui "kestämättömälle" mutta onneksi huomattiin katkoksen koskevan ainoastaan yhtä vaihetta, joten talossa oli vielä toimiviakin pistorasioita. Kiireesti pistorasiaa vaihdettiin ja filmi-ilta sai jatkua. Myöhemmin sitten viasta ilmoitettiin myös sähkölaitokselle samalla kun todettiin, että öljypoltin oli kytketty kylmenneeseen vaiheeseen, mutta jää-  ja pakastekaapit saivat sähköä. Kiertovesipumppu kytket irti verkosta ja toivottiin, että sähkönsyöttö palaisi normaaliksi pian. Sähkölaitokselta veikattiin tunnin korjausaikaa.

Aamu viideltä havahduttiin hermostuneena toteamukseen, että öljypoltin ei vieläkään ole käynnistynyt. Nopea laskelmointi paljasti, että jäätymiselle herkimmät putkiston osat saattavat jo olla vaaravyöhykkeessä. Päätettiin aloittaa lämmitys puilla kattilan roskanpolttoosassa sekä saunan kiukaassa. Luonnonkierto sai putkistot lämpimiksi yläkerrassa ja pohjakerroskin säilytti siedettävän lämpötilan kiukaan ansiosta. Kun normaali sähkönsyöttö aamulla palasi oli huoneiston lämpötila laskenut 3 - 4 astetta ja kesti iltamyöhään ennenkuin normaalitila saavutettiin täydellisesti.

 Miten sitten tulisi varautua sähkönsyöttöhäiriöihin Vapaalassa? Tuskinpa nyt liikaa kannattaa huolestua. Sähkökatkokset ovat sentään melko harvinaisia ja näinkin pitkään kestäviä saa muistella kaukaa menneisyydestä. Jos kuitenkin haluaa varmuuden tunteen Sähkökatkosten varalle, olisi asuntoon hankittava jokin vaihtoehtoinen sähköstä riippumaton lämmityslaite. Puulämmitys olisi kai kaikkein varmin, mutta miksei nestekaasu tai öljykaminakin voisi tulla kysymykseen.

Toivokaamme kuitenkin, että voimme luottaa sähkölaitoksen toimintavarmuuteen kuin myös sen palvelualttiuteen vikojen sattuessa. Pakkaset kyllä taatusti katoavat ... ainakin kesään mennessä.

Toivoo Kalevi Karling

Vanhan Hämeenkyläntien pysäkit

Paljon on ihasteltu uudistettua Vanhaa Hämeenkyläntietä. On avaruutta, kaarteet ovat mukavan loivia. Tosin autojen vauhti on kasvanut kuulemma tiellä kummasti, niin että saa olla tarkkana ehtiäkseen syöksyvien sukkuloitten alta pois.

Ihmetystä on herättänyt pysäkkien sijoittelu Vanhalle Hämeenkyläntielle. Yleensä on totuttu siihen, että jollakin kadunkohdalla on pysäkki molempiin suuntiin likimain kohdakkain. Näin ei ole Vanhalla Hämeenkyläntiellä. Esimerkiksi sen ja Kierretien risteyksen jälkeen on pysäkki, jolle jäädään Helsingistä päin tultaessa. Jos aioit palata mainittuun suuntaan, älä jää niille tienoille odottelemaan. lähin pysäkki on nimittäin rapian sadan metrin päässä Kierrekujan ja Vanhan Hämeenkyläntien risteyksen jälkeen. Näin on määrätty Vapaalan asemakaavassa. Kaupungin virkamies selitti tämän tapaiselle pysäkkijärjestelylle syyksi sen, että pysäkin on oltava risteyksen jälkeen, ei ennen sitä. Hän tosin kertoi Vanhan Hämeenkyläntien pysäkkien sijoittelusta valitetun moneenkin kertaan, mutta ei tiennyt, voidaanko asiaan ilman kaavamuutoksia puuttua.

Vanhalla Hämeenkyläntiellä on siis syytä visusti odotella busseja pysäkkimerkkien luona ja katsoa erityisesti, että se merkki on bussia odottavan kanssa samalla puolella. Kyläläisten on syytä kuitenkin mietiskellä, onko tähän järjestelyyn opittava "suhtautumaan", vai lähdemmekö yrittämään muutosta.

Mitä vuosien 1985 - 89 kuntasuunnitelma ja kuluvan vuoden talousarvio lupaavat?

Vapaalantien rakentamiseen on tälle vuodelle varattu 1.5 milj. Tien levennyksen kokonaiskustannusarvio on 5.5 milj . ja työn pitäisi valmistua vuonna 1988. Aikatauluun lienee syytä suhtautua epäillen, sillä viime vuodelle sovittu työn aloitus myöhästyi.

Tämän vuoden työkohteisiin kuuluu myös Kaavinkujan vetäminen Kierretielle. Tähän on varoja budjetoitu 500 000 mk. Sen sijaan Vapaalan puistot saavat odottaa vuoroaan. Vasta kuntasuunnitelmakauden lopulla on luvassa 200 000 markan määräraha.

Kun tulevien vuosien kuntasuunnitelmat ovat kymmeniä miljoonia alijäämäiset, kannattaa tarkoin seurata, miten aluettamme koskevia suunnitelmia pannaan täytäntöön. Kaupunginosien lähetystöjä käy jatkuvasti niin kaupunginhallituksessa kuin valtuustossakin. Vapaalalaisia ei ole nähty siellä vuosiin. Olemmeko liian mukavuudenhaluisia toimiaksemme asuinympäristömme parantamiseksi?

Marja-Liisa Toivanen

Seurakuntavaalit tulevat ja me menemme äänestämään

Vuoden vaihteessa aloitti toimintansa Hämeenkylän seurakunta. Siihen kuuluvat kaikki evankelis luterilaiseen kirkkoon kuuluvat, jotka asuvat Rajatorpassa, Pellaksessa, Varistossa ja siitä länteen. Meitä Hämeenkylän seurakunnan jäseniä lienee 11 000 -  12 000. Seurakuntamme kirkko on Hämeenkylän kirkko ja kirkkoherranvirastomme on Pähkinärinteen ostoskeskuksen paikoitusalueen sisään  ja ulosajoliittymiä vastapäätä.

Kevään kuluessa seurakunnassa pidetään kirkkoherran ja kappalaisen vaalit sekä yleiset seurakuntavaalit. Viimeksi mainitut pidetään vaalisuman kärjessä helmikuun 10. 15. päivinä.

Nyt meillä vapaalalaisilla on mahdollisuus saada kunnon ote yhteisen seurakuntamme asioihin, jos menemme ja äänestämme näissä vaaleissa. Hämeenkylän seurakunta saa lähettää Vantaan seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon 7 edustajaa. Omaan Hämeenkylän seurakunnan seurakuntaneuvostoon valitaan kaikkiaan 12 jäsentä. Näihin tehtäviin valinnasta on seurakuntavaaleissa kyse. Seurakunnan Valtuusto on jonkinlainen yhteistaloudessa olevan seurakuntayhtymän eduskunta ja seurakuntaneuvosto on Hämeenkylän seurakunnan "hallitus", kuitenkin sillä erotuksella, että seurakunnan "pääministeri" kirkkoherra, on huomattavasti vaikutusvaltaisempi kuin mahtavinkaan pääministeri muissa hallituksissa.

Seurakuntavaalien ehdokkaitten nimet löytyvät lähiaikojen lehdistä ja esitteistä. Ei liene kuitenkaan nurkkakuntalaisuutta, jos luettelemme tässä ne ehdokkaat, jotka ovat ilmoittaneet asuinalueekseen Vapaalan.

Kirkkovaltuuston vaalissa ovat ehdokkaina Vapaalasta vaaliliitossa I osastopäällikkö Martti Peltonen, vaaliliitossa II opinto-ohjaaja Kaarina Oksanen, Vaaliliitossa III lehtori Kaarina Kallio, pääsihteeri Esko Koskenvesa ja vt. koulutoimenjohtaja Marja-Liisa Toivanen sekä vaaliliitossa IV lastenohjaaja Liisa Heinonen, rehtori Jaakko Oksanen ja rehtori Kauko Waris.

Seurakuntavaaleissa vaaliliitot eivät saa käyttää poliittisia eikä muitakaan sen tapaisia tunnuksia, pelkät roomalaiset numerot riittävät. Lehtemme tutkiva journalismi on ollut huomaavinaan, että valtuuston vaalissa vaaliliitto I on lähellä kokoomuslaisesti yhteiskuntaa pystyssä pitäviä, vaaliliitto II liittyy maallikkolestadiolaisuuteen, vaaliliitto III seurakuntaväen laajapohjainen ryhmittymä ja vaaliliitto IV on koonnut ehdokkaansa sosiaalidemokraattisesti ajattelevista.

Seurakuntaneuvoston vaalissa Vapaalasta on ehdokkaina vaaliliitossa I opinto ohjaaja Kaarina Oksanen, vaaliliitossa II osastopäällikkö Martti Peltonen, vaaliliitossa III lehtori Kaarina Kallio, tekn. yo. Anssi Koskenvesa, lastentarhanopettaja Raila Kuusisto ja vaaliliitossa IV lastenohjaaja Liisa Heinonen, rehtori Jaakko Oksanen ja rehtori Kauko Waris. Kuten voi huomata, vaaliliittojen järjestysnumerot ovat arpoutuneet seurakuntaneuvoston vaalissa hiukan toiseksi kuin valtuuston vaalissa. Taustakytkennät selviävät pienen tutkistelun jälkeen.

Hyvät ystävät! Oli mielessänne vapaalalainen tai muu kunnon ehdokas, lähdetään äänestämään seurakuntavaaleissa. Otetaan hiukan vastuuta seurakunnastamme ja pannaan valitut ottamaan sitä enemmän.

Missä sitä seurakuntavaalin ääntä voi sitten tarjota? Seurakuntavaaleissa vaalipaikka kiertää. Ohessa on luettelo vaalipäivien äänestyspaikoista.

 Äänestyspaikat Hämeenkylän seurakunnan vaaleissa

Su 10.2. klo   11 – 17          Hämeenkylän kirkko

18 – 20         Askiston Marttatupa, Toivonrinne 8

Ma 11.2.       14 – 20          Kirkkoherranvirasto, Lammaskuja 2 A

Ti 12.2.          16 – 20          Rajatorpan kerhohuone, Nuijatie 14

Ke 13.2.        16 – 20          Hämevaaran seurakuntakoti, Viputie 5

To 14.2.        16 – 20          Variston kerhohuone, Luhtimäki 2

Pe 15.2.         16 – 20          Hämeenkylänkirkko

Vapaalan ikioma kaupunginosailta

Tuon tuostakin kuulemme puhuttavan kaupunginosailloista. Niissä kuntalaiset ovat suorassa kontaktissa heitä palveleviin virkamiehiin. Kaupungit järjestävät kaupunginosailtoja. Olemme ajatelleet Vapaalassa, että käyhän tuollainen ilta kotitekoisenakin. Jo ennakkotietona mainitsemme, että Vapaalassa on ikioma kaupunginosailta helmikuun 28. päivänä klo 18.00. Tuolloin pohdiskellaanVapaalantien rakentamisen alkamista, Vapaalan bussiliikenteen iloja ja kurjuutta sekä yleensä liikennejärjestelyjä Vapaalassa ja sen ympäristöalueilla. Taidamme puhallella myös kunnallispoliittista kuumaa perunaa, Martinlaaksontietä. Vapaalan kaupunginosailta on Rajatorpan koululla. Paikalle on jo haastettu useita tärkeitä, edellä mainittuihin asioihin vaikuttavia virkamiehiä ja muita vastuuhenkilöitä. Merkitse siis allakkaasi KalevalanOivän ilta ja varaa se Vapaalan ajankohtaisten kysymysten pohdiskelulle kaupunginosaillassamme.

Vapaalan omakotiyhdistys ry johtokunta

Pj.

Kalevi Karling

848 560

Rauno Leppänen

843 484

Siht.

Eija Grönfors

845 288

Mirjam Mustonen

845 723

 

Arvi Koppinen

845 282

Kalle Rahomäki

846 876

 

Sinikka Koponen

847 859

Sirkka Liisa Saarinen

843 842

 

Esko Koskenvesa

845 499

Aarne Toivanen

846 499

 

Tiedotettamme ovat taloudellisesti tukeneet ja

vapaalalaisia palvelevat:

Oy Papyrys Ab, Vapaalantie 8, puh_848 266, merkittävä työnantaja kylässämme.

ISKU OY, Martinkyläntie 47, puh. 840 511.

Rajatorpan Kukka, Rajatorpan ostoskeskus, puh. 843 992, avoinna arkisin klo 9 18, lauantaisin klo 9 - 15 ja sunnuntaisin klo 10 - 15. Suoritamine kaikki alaan liittyvät sidontatyöt.

Kioski Parkkis palvelee keskeisellä paikalla Varistossa. Avoinna talviaikaan: arkisinklo9 - 21 ja viikonloppuisin 10 - 21, puh. 847 384. Meiltä löydät: elintarvikkeita, makeisia, juomia ja jäätelöt sekä postimerkit, lisäksi leluja ym. pikkutavaroita. Veikkaus joka päivä. Myydään myös Vantaan kaupungin tasatarifilippuja. Tervetuloa!

Laajennettu ja saneerattu R kioski, Rajatorpan ostoskeskus , puh. 846 183. Avoinna arkisin klo 8 - 21, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9 - 21.

Varastovalinta, Koivuvaarankuja 2, puh. 844 782. Avoinna arkisin klo 9 - 20, lauantaisin klo 9 - 16.

K valinta Kotitorppa, Rajatorpan ostoskeskus, Puh. 845 569, 845 699. Avoinna arkisin klo 9 - 18, lauantaisin klo 9 -14.

K-halli Pähkinä, Pähkinärinteen ostoskeskus, Lammaslammen tie 9, puh. 847 942. Avoinna arkisin klo 9 - 20, lauantaisin klo 9 - 18.

Variston Ruoka aitta Oy, Luhtimäki 2, puh. 848 471 Avoinna arkisin klo 9 - 19, lauantaisin klo 9 15.

Kansallis Osake Pankki, Rajatorpan ostoskeskus, puh. 845 814. Avoinna arkisin klo 9.15 - 16.15.

Rajatorpan Kampaamo, Rajatorpan ostoskeskus, puh. 845 819. Avoinna arkisin klo 9 18, lauantaisin klo 8 - 14.

Union Rajatorppa. Huollot ja pesut. Varaus puh. 848 175, auto  ja videovuokraus puh. 848 225. Avoinna arkisin klo 6.30 21, lauantaisin klo 8 - 21, sunnuntaisin klo 9 - 21.

Vesijohtoliike Karvinen R.Ky, Josafatinkatu 13, 00510 Helsinki, puh. 753 2214, 701 1542, asunto Kaavintie 15, puh. 845 352.

Kukat arkeen ja juhlaan. Hämeenkylän Kukka Vantaan Varisto, puh./tel. 848 160. Aukioloaika/öppet: ma – to/månd.- torsd. 13 - 19, pe su/fred. -  sönd. 10 - 19.

Hämeenkylän seurakunnan jumalanpalvelus sunnuntaisin Hämeenkylän kirkossa Auratiellä klo 10. Seurakunnan toiminnasta viikottain Etelä‑Vantaa  -lehdessä.

 

Kylalainen käytä omia lähipalveluja

Koonneet: Kalevi Karl ing, Esko Koskenvesa, Rauno Leppänen ja

Sirkka Liisa Saarinen